Kraanwater is lekker, fris en het stroomt direct uit de kraan. We gebruiken het veel en vaak. Om te drinken, te koken, te douchen, kleding te wassen, schoon te maken en nog veel meer. Dagelijks gebruiken we per persoon 120 liter. Een beetje minder kan ook makkelijk en is wel zo duurzaam.

Er zijn veel goede tips hoe kinderen en volwassenen slimmer om kunnen gaan met kraanwater. Het begint bij jezelf.

Het beste waterbespaaridee voor Nederland

Veel slimme ideeën zijn bedacht door kinderen. Nu de zomers veel warmer worden en er minder neerslag valt, moeten we met zijn allen slimmer omgaan met drinkwater. Hebben jouw leerlingen bijzondere, vernieuwende of grappige duurzame kraanwatertips voor Nederland? Cora van Nieuwenhuizen, de minister van Infrastructuur en Waterstaat, roept alle leerlingen op om met tips te komen!

Winnende ideeën voor de minister

Van de meest verrassende ingezonden ideeën maken we een boek. Deze bieden we in de Week van Ons Water (10-25 oktober) aan minister Cora van Nieuwenhuizen aan. Uit de klas met het allerleukste idee nodigen we bovendien vier leerlingen uit om met ons mee te gaan naar Den Haag!

Wat moet je doen?

Ga met je klas of bso-groep aan de slag en bedenk de meest originele, nuttige en bijzondere duurzame watertips voor Nederland. Maak foto’s van gemaakte posters, maak screendumps of afbeeldingen of maak een filmpje waarin de leerlingen hun idee pitchen. Laat de kinderen in maximaal 5 zinnen vertellen waarom hun idee zo goed is. Deel vóór maandag 5 oktober de duurzame watertips van de kinderen door ze te uploaden via de digitale lesomgeving.

Ook de drinkwaterbedrijven geven tien watertips die helpen om slimmer om te gaan met het gebruik van kraanwater.

 
1

1 minuut korter douchen of gebruik een douchetimer

Gemiddeld genomen staan wij ruim 8 minuten onder de douche. Door een douchetimer te gebruiken bespaar je al snel 2.500 liter per jaar!
 
2

Kleine wc-knop, groot effect

De kleine knop op het toilet (of spoelonderbreker) maakt een groot verschil. Per jaar kun je zo makkelijk 8.000 liter water besparen. Dat is veel!
 
3

Tandenpoetsen met glas water

Tijdens het tandenpoetsen kan de kraan makkelijk uit. Een glas water gebruiken bij het spoelen is nog beter. Je bespaart dan per keer veel water.
 
4

Regenton vol water

Een regenton vult zich bij een goede regenbui al snel. Ideaal water om planten in de tuin mee te besproeien. Scheelt heel wat liters kraanwater, want 15 minuutjes sproeien met de tuinslang kost zo 100 liter water.
 
5

Alleen grote wasjes

De wasmachine draait met gemak alle wasjes en gebruikt zo'n 50 liter water per wasbeurt. Trek een kledingstuk dat niet vies ruikt of vol vlekken zit gewoon nog een dagje aan. En laat de wasmachine pas draaien als die vol zit.
 
6

Waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop bespaar je al gauw 4 liter water per minuut. Dat is gemiddeld 32 liter water per douchebeurt!
 
7

Een volle vaatwasser

Ga je met de hand afwassen? Gebruik dan wel een teiltje. Dat bespaart water. Nog meer water besparen? Gebruik dan een vaatwasser die je pas aanzet als hij vol is. Je kunt ook besparen op glazen. Gebruik de hele dag hetzelfde glas, dan heb je minder afwas.
 
8

Zwembadwater voor de plantjes

Een zwembadje in de tuin met mooi weer is natuurlijk heerlijk. Is het waterplezier klaar én heb je het water niet gezuiverd met chloor(tabletten), laat dan het badje leeglopen in de tuin. Zo hoef je de tuin niet extra te sproeien.
 
9

Een druppende kraan

Met een druppelende kraan verlies je al snel 15 liter water per dag. Repareer hem dus meteen. Koop je een nieuwe? Kijk eens naar energie- en waterbesparende kranen.
 
10

Waterrestjes voor de planten

Het duurt altijd een tijdje voordat er warm water uit de kraan komt. Vang het koude water op en geef het aan de planten in huis. Hetzelfde kun je doen met het (ongezouten) water dat je overhoudt als je een eitje kookt.

Nationale Kraanwaterdag is een gezamenlijk initiatief van alle drinkwaterbedrijven in Nederland.

Partners